(+47) 404 13 726

Protolab prototyping

Produktutvikling krever ofte utvikling av prototyper og testing av produktet før endeling investering i fullskala produksjonsverktøy. I våre verksteder og testlaboratorier implementerer vi forskning og utvikling og fører produktet inn til full industrialisering ved bruk av alle aktuelle prototypeteknikker og materialer.

Protolab tilbyr de fleste prototypemetoder og har jobbet med dette i over 15 år. Prototyping som teknisk begrep har gjennom denne perioden utviklet seg til å omfatte mer enn bare modellbygging. Det har kommet på markedet mange «3D-printere» i de senere årene. Noen av disse er billige bord-modeller som man til og med kan bygge selv. Vi har imidlertid erfart at disse har sine begrensninger når det kreves funksjonelle prototyper og varierte materialer. Med de krav som stilles til økonomi i utviklingsprosessen og kostnadskontroll for produksjonsinvesteringer og produktpris må vi kunne velge riktig metode og materiale ut fra behovet – ikke ut fra hva slags maskiner og materialer vi tilfeldigvis måtte ha tilgjengelig. Protolab vil alltid velge de beste metoder og materialer ved valg av prototypemodell.

For oss er 3D-printing bare en del av pakken når vi jobber med prototyper. Vi bruker alle tilgjengelige teknikker for å møte produktutviklerens behov for prototyper. Avansert prototyping inkluderer mange fagområder som plast, metaller og kompositter, elektronikk, alle former for mekaniske deler, overflatefinish, fargekrav og innpakking.

N

Vakuumstøping

Ved å bruke Polyuretan (PU/PUR) herdeplaster sammen med støpeformer i silicon kan vi støpe komplekse former I tilnærmet end-use material og redusere tid og kostnader mot ferdig produkt. Vi gjør også serieproduksjon i PUR-materialer når det er behov for mindre serier eller en mellomstor prøveproduksjon.

N

SLA (Stereo Lithography Apparatus)

Print” fra en 3D DAK modell ved bruk av flytende epoxy som herdes ved bruk av en laserstråle, lag for lag. Flere materialtyper å velge mellom, med forskjellige egenskaper. Brukes gjerne til «master»-modeller for vakuumstøping og til finere modeller som skal ha god finish.

N

SLS (Selective Laser Sintering)

“Print” fra en 3D DAK modell ved bruk av nylon-pulver som herdes ved laserstråle, lag for lag. Flere materialtyper å velge mellom, med forskjellige egenskaper. Brukes gjerne til sterkere funksjonsmodeller.

N

DMLS (Direct Laser Metal Sintering)

I prinsippet samme metode som “SLS”, men med metallpulver I stedet for nylon (PA). For prototyping er det vanligst tilgjengelig i bronse, stål, rustfritt stål og titan. Brukes i tilfeller der andre metoder er uegnet og geometrien er for komplx til maskinering.

N

SLM (Selective Laser Melting)

I prinsippet samme metode som SLS og DMLS, men laseren smelter sammen hele parten til en homogen komponent og ikke lag for lag.

N

Metallsintring

For noen spesielle komponenter benytter vi Metall Sintring fremstilt av pulver på grunn av stor kompleksitet eller  høye kostnader sammenliknet med tradisjonelle metoder som støping eller CNC maskinering. Som eksempel kan dette være en kostnadseffektiv metode for å lage tannhjul.

N

Additive Manufacturing (AM)

AM er en fabrikasjonsmetode som ofte forveksles med 3D-printing til bruk i prototype-sammenheng. Selv om mange leverandører til Rapid Prototyping stadig gjør forbedringer av maskiner, metoder og materialer til 3D printing, er Additive Manufacturing å betrakte som produksjonsutstyr på linje med maskineringssentre, press-verktøy og støperier til industriell bruk. For prototype-tilvirkning gjelder fortsatt de kjente metodene.

N

CNC (Maskinering)

CNC for prototype-tilvirkning er tilpasset med kutte- og freseutstyr for presis og hurtig fresing I de fleste materialer. Dette gjør det mulig å fremstille prototyper med veldig høy presisjon og i materialer spesifisert for sluttproduktet..

N

Sammensatte Prototyper

Protolab har lokaler, utstyr og personell som kan sammenstille komplekse prototyper, mekanisk og elektronikk. Vi har lang erfaring med å sette sammen funksjonelle prototyper med alle aktuelle komponenter og materialer.

NorwayEnglish

Pin It on Pinterest

Share This